Njord Personlig Formuesrådgivning

View Original

Hvorfor ønsker Tangen og Oljefondet så sterkt å investere i Private Equity?

Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet (Statens pensjonsfond utland (SPU)), har gjennom årene argumentert for å få lov til å investere i Private Equity (PE) av flere grunner.

KORT FORTALT:
Tangen og Oljefondet vil gjerne investere i Private Equity. Argumentene kan deles i 5 punkter:
1 - Potensial for høyere avkastning
2 - Diversifisering av porteføljen
3 - Langsiktighet og stabilitet
4 - Tilgang til ulike sektorer og selskaper
5 - Muligheter for saminvesteringer

Investeringer i PE er mer aktuell enn noen gang, det er en investering i hvordan verden endrer seg og vil bli fremover. I PE markedet finner man selskaper som tilbyr forbedret teknologi, mindre fotavtrykk samt en varig og bærekraftig forretningsmodell - selskaper som står for omstillingen eller de nye måtene å drive forretningsdrift på. Selskaper som har jobbet med dette i mange år allerede, kjenner markedet og som nå tar markedsandeler. PE som investering vokser og er interessant for de som vil bevare eller bygge sin formue.

Private Equity

NBIM og Nicolai Tangen, som leder oljefondet, har lagt fram flere argumenter for hvorfor investering i PE er en viktig strategi.
Hva kan vi lære av det og hvordan kan vi hjelpe våre kunder med å bevare eller å bygge sine formuer med PE i porteføljen?

For å gjøre det enkelt kan vi dele argumentene til Oljefondet opp i 5 hovedpunkter:

1 - Potensial for høyere avkastning
En av hovedfordelene ved å inkludere unoterte aksjer i Oljefondets investeringsportefølje er det potensielt høyere avkastningsnivået sammenlignet med mer tradisjonelle investeringsformer som børsnoterte aksjer og obligasjoner. Historiske data og analyser viser at private equity-investeringer har gitt betydelig høyere avkastning enn gjennomsnittlig avkastning på børsnoterte selskaper. Denne ekstra avkastningen kommer ofte som følge av muligheten til å investere i selskaper med høyt vekstpotensial og som er i en tidlig fase av sin utvikling. I tillegg gir den langsiktige horisonten til private equity-investeringer mulighet for å realisere verdier over tid, noe som kan bidra til å skape en mer robust og lønnsom portefølje for Oljefondet.


2 - Diversifisering av porteføljen
En annen fordel med å investere i private equity er diversifiseringseffekten det gir til Oljefondets portefølje. Ved å inkludere unoterte aksjer i investeringsmixen, reduseres fondets sårbarhet overfor enkeltmarkeds- eller enkeltinvestors utvikling. Dette skyldes at private equity-investeringer har en lavere korrelasjon med andre investeringsklasser, som børsnoterte aksjer og obligasjoner, og dermed bidrar til å spre risikoen mer effektivt. Denne diversifiseringen kan også gi fordeler i form av lavere porteføljekorrelasjon og potensielt redusert volatilitet.

3 - Langsiktighet og stabilitet
Private equity-investeringer har vanligvis en lengre tidshorisont enn andre investeringsformer. Dette passer godt med Oljefondets langsiktige investeringsstrategi og målsetning om å oppnå stabil og bærekraftig avkastning over tid. Ved å investere i private equity, kan Oljefondet dra nytte av den langsiktige veksten og verdiskapningen som ofte finner sted i unoterte selskaper, samtidig som det reduserer behovet for hyppige omarbeidinger av porteføljen.

4 - Tilgang til ulike sektorer og selskaper
En av de attraktive egenskapene ved private equity investeringer er muligheten til å investere i ulike sektorer og selskaper som kanskje ikke er tilgjengelige på børsen. Dette åpner for investering i selskaper med høyt vekstpotensial og innovasjon, som kan være sentrale drivere for avkastning på lang sikt. Ved å diversifisere over ulike sektorer og geografiske områder, kan Oljefondet dra nytte av mulighetene som finnes over hele verden og redusere eksponeringen mot risikoer knyttet til enkeltsektorer eller regioner.

5 - Muligheter for saminvesteringer
En annen fordel med private equity-investeringer er muligheten for saminvesteringer med erfarne forvaltere og andre store investorer. Dette gir Oljefondet mulighet til å dra nytte av ekspertisen til erfarne investorer og redusere kostnadene knyttet til investeringene. Ved å investere sammen med andre investorer, kan Oljefondet oppnå bedre inngangsforhold og økt diversifisering i porteføljen. Saminvesteringer kan også gi muligheter for direkte involvering i forvaltningsprosessen og bedre innsikt i investeringene, noe som kan bidra til bedre resultatoppnåelse over tid.

Oljefondet ønsker å utvide fondets investeringsunivers og dra nytte av mulighetene som private equity kan tilby for å sikre langsiktig vekst og bærekraft for fondet. De er også bevisste på at en større andel av verdiskapningen nå skjer i Private Equity markedet og får ikke delta i veksten før selskapene blir børsnotert.

Norsk Venturekapitalforening
I forbindelse med at Oljefondet har fremmet ønske om å kunne investere i PE har Norsk Venturekapitalforening laget et notat til saken.

I en situasjon hvor stadig flere selskaper er unoterte, vil investeringer fra Statens Pensjonsfond kunne bidra til å bedre den totale rapporteringen knyttet til bærekraft og selskapsstyring. Dette vil styrke en internasjonal trend hvor det kommer stadig flere krav til de aktive eierfondene om informasjonsdeling med investorer.

Aktive eierfond er viktige bidragsytere til omstillingen næringslivet står overfor, og ifølge vår aktivitetsrapport for 2022 er energiomstilling og «clean tech» sektorer med stor vekst. I 2019 allokerte 22% av NVCA sine medlemmer kapital direkte til grønne investeringer. I 2021 hadde andelen vokst til 44%, og det er naturlig å tro at denne andelen har fortsatt å øke de siste årene.

Dette er en utvikling Statens Pensjonsfond vil kunne være en viktig del av gjennom å kunne investere i unoterte aksjer.

Notat til: Stortingets Finanskomité, Norsk Venturekapitalforening 19.03.2024

 

Oppsummering
Investeringer i PE er mer aktuell enn noen gang. Ikke bare for at det er naturlig at PE nå får større plass i en portefølje, at avkastningspotensialet er større enn eksempelvis børsnoterte selskaper, men også fordi det er mulighet til å investere i selskaper som er i forkant og som ser potensiale i skiftet vi ser i markedet.

Det er interessant å se mulighetene som oppstår ved at kapital strømmer inn i disse selskapene. Selskaper som tilbyr forbedret teknologi, mindre fotavtrykk samt en varig og bærekraftig forretningsmodell - selskaper som står for omstillingen eller de nye måtene å drive forretningsdrift på. Selskaper som har jobbet slik i mange år allerede, kjenner markedet og som nå tar markedsandeler.

Private Equity er kommet for å bli, det er en økende aktivaklasse og vil være viktig å ta med for de som bevarer eller bygger formuer fremover.

Snakk med din rådgiver om mulighetene.

Vi har benyttet AI i deler av tekst utformingen.